Asiatiska grönsaker


Sparris
(Asparagus - Namai farang)

Sparris är en lång, smal grönsak som växer som skott. Sparris är uppskattad för sin goda smak. Dem vanligaste sorten är grön och ibland kan den vara lila i toppen. Sparris vitaminrik och passar till många maträtter.

Thai söt basilika
(Thai sweet basil - Horapha)

Thai söt basilika är en mörkgrön växt med ganska små blad. Den är mindre och inte ilika rund som basilikan i västvärlden. Den har en rödaktig lila färg vid stjälken och den används ofta i kombination med curryrätter.

Citrongräs
(Lemon grass - Takrai)

Citrongräs används som en ört i det asiatiska köket och även som medicinalväxt. Den har en subtil citrussmak och kan vara torkad och pulvriserad, eller användas färskt. Det används ofta i te, soppor och curryrätter.

Boesenbergia rotunda
(Finger root - Krachai)

Finger rot är en rot som består av långa smala orangebruna rötter. Rötterna skärs i fina strimlor och blandas tillsammans med andra doftande örter till varma och kryddiga skaldjurswok, curryrätter och heta soppor.

Parkia speciosa
(Stink bean - Sa taw)

Parkia speciosa är faktiskt inte en grönsak utan ett bönliknande frö från ett stort träd. Bönorna är inkappslade i långa, platta och vågiga ljusgröna frökapslar. Parkia speciosa är vanligt förekommande i södra Thailand.

Bambuskott
(Bamboo shoot - Namai)

Bambuskott är väldigt skarpt i smaken. Dom kan ätas som färska, torkade eller i konserverad form. Bambuskotten visar sig under olika årstider beroende på art. Bambuskott är en typ av gräs och inte ett träd.

Acacia pennata
(Acacia pennata - Cha om)

Acacia pennata är en buske som växer upp till 5 meter i höjden. De ätbara skotten plockas innan de blir hårda och taggiga. Växten kan man koka eller steka och används i t.ex. soppor, curryrätter och pannkakor.

Minimajs
(Baby corn - Kaopod on)

Minimajs är en populär asiatisk grönsak som kan konsumeras kokt eller precis som den är. Färsk minimajs bör ätas snarast efter köpet men kan lagras upp till en vecka i kylskåpet. Minimajs har mindre smak än vanlig majs.

Culantro
(Culantro - Phak chee farang)

Culantro är en ört som ofta används i kryddiga soppor och i thailändska curryrätter. I Thailand betyder ordet "Farang" ordagrant "europeisk", kanske för att culantro kom till Thailand av européer en gång i tiden.

Chili peppar
(Chili peppers - Prik)

Det finns flera olika typer av thai chili. Den vanligaste thai chilin har ett lent skal som övergår från grön färg till röd färg när den mognar. Thai cilins stykla ligger på mellan 50.000 - 100.000 Scoville enheter.

Bird eye chili
(Bird eye chili - Prik Khi Nu)

Denna lilla chili är oerhört stark. Bird eye chilin brukar allt som oftasta vara grön men finns även i färger som röd och orange. Bird eye chilins styrka ligger på mellan allt från 100.000 - 225.000 Scoville enheter.

Bai cha plu
(Bai cha plu - Bai cha plu)

Bai Cha Plu har en något bitter smak och är perfekt för den populära rätten Miang kham. Man kan även svepa dess blad i någon thailändsk rätt såsom stekt ris med jordnötsås eller bara äta den precis som den är.

Bitter melon
(Bitter melon - Mara)

Bitter melon är kanske den mest bittra grönsaken av dem alla. Grönsaken har ett distinkt vårtigt skal och en avlång form. Bitter melon konsumeras och tillagas när den är grön eller gul för allra bästa smak.

Koriander
(Coriander - Pak chee)

Korianderblad används i många thailändska rätter. Man använder hela växten från toppen till rötterna. Koriander äts råa i sallader och rötterna och botten av själkarna krossas och används till buljong, soppor och grytor.

Moringa oleifera
(Moringa oleifera - Marum)

Moringa oleifera är en långsmal mörkgrön grönsak. Moringa oleifera är en snabbt växande växt som odlas för sina näringsrika blad och mineralrika gröna kappslar. Man kan äta både fruktköttet och dess frön.

Galangal
(Galangal - Kah)

Galangal är en oerhört stark och het rot och kan relateras till ingefärans smak och utseende. Dess rikliga användning i thailändsk matlagning har bytt ut ingefäran och galangal har förtjänat titeln som Thailands ingefära.

Ingefära
(Ginger - Khing)

Mogen ingefära är trådig och nästan torr. Saften från ingefärans rötter används som en slags krydda inom matlagning i många asiatiska rätter för smaksättning i rätter som fisk och skaldjur, kött och vegetariska rätter.

Kaffir limeblad
(Kaffir lime leaves - Bai magrood)

Kaffirl limeblad är en doftande tropisk citrusgrönsak. De användbara delarna är bladen och skalet. De mörkgröna bladen sitter ihop i två, ett mer spetsigt toppblad förenad med ett rundat bottenblad.

Grönkol
(Kale - Kanaa)

Kale eller kinesisk broccoli är en mörkgrön grönsak med mjuka och runda blad. Kale har en söt smak med inslag av bittra toner. Till skillnad från den vanliga broccolin behöver stjälkarna oftast inte skalas.

Lime
(Lime - Ma naow)

Lime är den vanligaste citrusfrukten inom thailändsk matlagning för att tillsätta syra. En thailändsk lime har ett grönt och slätt skal och är mindre än en vanlig citron men fullpackad med smak och saft. De är också lite sötare.

Mynta
(Mint - Saranae)

Thailändska myntablad är runda, hårlösa och lätt vågiga. De färska bladen av denna växt används i thailändsk matlagning som en grönsak och som en arom till att garnera vissa rätter. Myntan har en distinkt mintsmak.

Okra
(Okra - Krajeab)

Okra är en blommande växt i malvafamiljen. Hela växten är ätlig och bladen används ofta i sallader. Okra är en populär hälsokost på grund av dess höga halt av fiber, vitamin C samt en bra källa till kalcium och kalium.

Thaivitlök
(Thai Garlic - Kra tiam)

Thaivitlök är sex till åtta klyftor som växer kring lökens centrala delar. Oavsett storlek är thailökens smak fet, het och dofter starkt. Thaivitlökens starka och goda smak används i nästan alla thailänska rätter.

Thai pea eggplant
(Thai pea eggplant - Ma keua poang)

Thai pea eggplant ser ut som små gröna ärtor samlade tillsammans som druvor med korta stjälkar. Denna grönsak kan ätas precis som den är men är också en populär ingrediens inom många thailändka maträtter.

Äggplanta
(Round eggplant - Ma keua)

Vanlig rund äggplanta är grönvit. De strimlas eller användas hela och är populära i currysåser där de blir mjukare och absorberar smak av såsen. De kan också ätas råa i thailändska sallader eller med chilipaste.

Gurkmeja
(Turmeric - Kamin)

Gurkmeja är en ingefärsväxt med en distinkt orange färg. Gurkmejans smak är bitter, skarp och påminner om ingeäfärans smak. Gurkmeja torkas ofta och används som en krydda inom många olika asiatiska rätter.

Goaböna
(Winged bean - Tua po)

Namnet winged bean blir uppenbart när man skär den i ett tvärsnitt och kan se ett par "vingar". Den bär en kapsel som i tvärsnitt ser ut som en rektangel. Kappslarna kan ätas som de är eller användas i sallader.

Långa bönor
(Yard long beans - Tua fak yaw)

Långa bönor är långa mörkgröna bönor som kan bli hela 30-60 cm långa. De brukar oftast skäras i korta längder och används i wok, curryrätter och ibland i soppor. De har mindre smak än andra typer av gröna bönor.

Pepparkorn
(Pepper corn - Prik thai)

Pepparkorn odlas i kluster som druvor. Pepparkornen används i olika stadier av mognaden. När de är unga så är de gröna, mjuka och mycket smakrika och mildt starka. I mognad form är de svarta och kryddigare.

Vattenspenat
(Morning glory - Pakbung)

Morning glory är en mycket snabb växande grönsak som odlas som en bladgrönsak. Den har spjutformade blad och ihåliga stjälkar och dess färg är grön. Vattenspenaten växer i vatten eller mycket fuktig jord.

Pandablad
(Panda leaf - Bai Toei)

Pandanblad är långa, smala och gröna. De säljs färska, frysta eller torkade. De torkade bladen är mindre doftande än de färska bladen. Bladen måste kokas för att frigöra smak och de torkade har ingen smak.

Vattenmimosa
(Water mimosa - Pak grachet)

Vattenmimosa är en kryddig grönsak som vanligen äts rå eller wokad. Stjälken är krispig och ihålig och bladen och grenarna kan vara lite lätt sega. Vattenmimosan används ofta som tilltugg till många maträtter.

Thai het basilika
(Holy basil - Kaphrao)

Thailändsk het basilika är kryddigare än deb vanliga basilikan. De lätt håriga bladen är taggiga längs kanterna. Bladen är kryddiga och smaken kan beskrivas som en blandning mellan basilika och mynta.

Dill
(Dill - Phak Chee Lao)

Dillen kommer ursprungligen från medelhavsländerna och kan upp till en meter hög. Både fröna och bladen från dillen används som krydda inon matlagning. Dillfrön har använts flitigt inom folkmedicinen.

Observera gärna att vi kan leverera fler grönsaker än vad som visas på hemsidan. Vid specifika önskemål tveka inte att kontakta oss.