Asiatisk frukt


Observera att vissa frukter i sortimentet är säsongsbetonade. Vid frågor om frukters tillgänglighet kontakt oss.

Sur mango
(Sour mango - Mamuang preaw)

Den gröna sura mangon är i grunden en omogen mango. Grön mango kan både vara sur och söt beroende på sort. Den sura mango används ofta istället för lime eller i kombination med lime i thailändska rätter.

Grön söt mango
(Green sweet mango - Mamuang kiaw)

Den gröna mangon är oftast grön i färgen men kan även vara gul, orange och ibland röd. Den är fyllig och frisk i smaken och passar bra till nästan vad som helst. Vill man äta den som den bör man skära runt kärnan på båda sidor.

Gul söt mango
(Yellow sweet mango - Mamuang sok)

Den gul mangon är den mest populära mangosorten. Den gula mangons kött är djupgul i färgen och smaken är mycket söt och innehåller mycket socker. Den gula mangon är den vanligaste mangon i västvärlden.

Longan
(Longan - Lamyai)

Longan är en frukt med hårt brunt skal. Frukten är liten med en diameter på 2-3 centimeter. Longan påminner om Lychee med frisk smak och ett vitt fruktkött. Longan är också en vanligt förekommande frukt inom matlagning.

Guava
(Guava - Farang)

Guava är en frukt vanligen 4 till 12 cm lång. De är runda eller ovala beroende på art och har en typisk doft och är mindre skarp i smaken. Skalet är tunt, blankt och har en gröngul färg. Guavans smak är fyllig, aromatisk och frisk.

Long kong
(Long kong - Long kong)

Long Kong innehåller en till tre frön och har en bitter smak. Fröna är täckta med en tjock klar vit aril som smakar sött och surt. Smaken har liknats vid en kombination av druvor och grapefrukt och anses utmärkt av de flesta.

Durian
(Durian - Turian)

Durain sägs vara kungen av thailändska frukter. En mogen durian kan bestämmas genom dess lukt och gyllene gulbruna utseende. Fruktens kött är krämigt gul och söt. Monthong är den mest populära sorten av durianfrukter.

Pytahaya röd
(Dragon fruit - Keaw mangan)

Röd pitahaya är en kaktusfrukt, stort som ett päron fast rundoval och med ett taggigt skal. Pitahayan har ett saftigt och mjukt fruktkött med en söt och fyllig smak. Denna frukt finns både i vit och röd förg.

Mangostan
(Mangosteen - Mangkoot)

Mangostan odlas i södra och östra Thailand. De kallas ofta drottning av de thailändska frukterna. Den har ett lila skal. Fruktköttet är mjukt och vitt och består av 4-8 segment. Mangostan är söt och lite syrlig i smaken.

Jackfrukt
(Jack fruit - Kanoon)

Den mogna jackfrukten är en så kallad färskfrukt och har en speciell arom. Frukten kan antingen vara söt eller sur. Den omogna jackfrukten är en vanligt förekommande grönsak inom Thailändsk matlagning.

Rambutan
(Rambutan - Ngaw)

Rambutan är rundoval i formen, valnötsstor med ett tunt hårigt skal. Färgen på rambutan kan vara väldigt varierande. Fruktköttet är saftigt och smaken är friskt sötsyrlig. Rambutans smak påminner mycket om fläder.

Jujubär
(Jujube - Phusaa)

Jujubär är en ätlig oval stenfrukt. När den är omogen är den grön med konsistensen och smak av ett äpple. När den mognar är den brun, lila, svart och slutligen skrynklig. Kärnan i mitten är hård som liknar en olivkärna.

Marian plommon
(Marian plum - Ma prang)

Marianplommon är ovala, 3-7 cm långa och kan liknas vid en liten mango. Frukten, inklusive dess skal är ätbart förutom kärnan i mitten. Fruktköttet är gult/orangefärgat och har en syrlig och söt smak.

Kokosnöt
(Coconut - Maprao)

Kokosnötter hat mycket tjockt skal. Mogna kokosnötter används för att göra kokosgrädde och omogna kokosnötter används för att göra kokosjuice. Kokosjouice är en naturlig energidryck då den är söt och näringsrik.

Passionsfrukt
(Passion fruit - Sawarot)

Passionsfruktens skal är segt och lila. Frukten innehåller ett gult, geléliknande massa med en spridning av svarta ätbara frön. Den används även till pressning av juice och dess juice tillsätts ofta till andra fruktjuicer.

Sapodilla
(Sapodilla - Lamud)

Sapodilla liknar ägg i form och storlek. Frukten är brungul i färgen och köttet är vitt med en hinna. Denna hinna försvinner när frukten mognar. Frukten innehåller svarta oätliga frön. Smaken på Sapodilla liknar päron.

Tamarind
(Tamarind - Makham)

Tamarind är en brun frukt liknande baljväxt. Frukten innehåller en mjuk sur massa och många hårda frön. Det omogna fruktkött är ätbart men mycket surt. När frukten är mogen är den dock söt och välsmakande.

Santol
(Santol - Ka Thon)

Santol är rund i utseendet med en diameter på 4-8 cm och färgen är gulaktig. Det vitaktiga fluffiga fruktköttet innehåller en mjölkaktig saft. Frukten är söt eller sur och innehar tre till fem brunaktiga frön som är oätliga.

Litchi
(Lychee - Linchee)

Litchi är väldigt söt och lätt syrlig i smaken och är en av Thailands ledande ekonomiska grödor och de odlas främst i norra Thailand. Det finns två huvudsakliga populära sorter i Thailand, Hong Huay och Emperor Chakapat.

Salak
(Snake fruit - Sala)

Salak är känd som snakefruit på grund av det rödbruna fjällande skalet. De är vanligtvis runda med en distinkt spets. Fruktköttets fär är gulvit eller rosa och smaken är sötsur. Den sötsura smak kan liknas med ananas.

Pompelmus
(Pompelo - Som oh)

Pompelmus är den största citrusfrukten. Det finns två populära sorter, Khao Nam Pheung och Thong Dee. Khao Nam Pheung är päronformad med gulgrönt skal och har en söt smak medan Thong Dee är rosa i färgen.

Rosenäpple
(Rose apple - Chompoo)

Rosenäpple har formen och storleken som ett liten päron. Den har en klargrön färg när den är omogen och den mogna frukten är röd i färgen. Rosenäpple är krispig och smakar näst in till som ett vanligt äpple.

Cherimoya
(Sugar apple - Noi na)

Sockeräpple kan ha olika former och fruktens färg är vanligtvis ljusgrön. Köttet varierar även i smak från saftig och söt till att påminna om smaken av päron och annanas. Frukten äts oftast direkt som den är.

Banan
(Thai banana - Gluay)

Thai bananer finns i många olika former. Dessa bananer är vanligtvis aningen sötare i smaken än vanliga bananer samtidigt som de har en fastare struktur. Thai bananer är nästan helt raka och kortare än vanliga bananer.

Papaya
(Papaya - Malagaa)

Papayan är en trädformad ört. Papaya finns både som grön eller gulröd. Den gröna är omogen och har en bitter smak medans den gulröda har en sötare smak. Grön papaya är mer förekommande inom matlagning.

Ananas
(Pineapple - Saparodd)

Ananas är en av Thailands mest populära frukter. Ananas kan ätas färsk, kokt, i juiceform, eller konserveras och används mycket i matlagning. Thailand är även en av världens största leverantörer av konserverad ananas.

Observera gärna att vi kan leverera fler frukter än vad som visas på hemsidan. Vid specifika önskemål tveka inte att kontakta oss.